Op deze pagina kunt u de volgende gegevens vinden:
De Stichting heeft zich ten doel gesteld om de tuinders van Tuinderijen Amelis’Hof en De Volle Grond te ondersteunen bij het in standhouden van het historische karakter van de beide moestuinen van Oud- en Nieuw Amelisweerd. Dit gebeurt op initiatief van de tuinders. Eén van de komende projecten is de bouw van muurkassen op beide tuinderijen.
Dat betekent dat we projectmatig werken, op basis van concrete vragen vanuit de tuinderijen, waarbij de doelstellingen van de stichting uitgangspunt zijn.
September 2019 ben ik toegetreden tot het bestuur van de Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd. Dit na een jaar gewerkt te hebben als vrijwilliger op Tuinderij De Volle Grond. De laatste 16 jaar, voor mijn pensioen, heb ik gewerkt als bestuurder/directeur bij een landelijk justitiële overheidsorganisatie. Als verdienstelijk “huiskok” zocht ik verbinding met de productie van goed voedsel. En dat heb ik zeker gevonden op de tuin. In de prachtige historische omgeving van het landgoed Amelisweerd. Een gebied dat ik bijna mijn hele leven al doorkruis. Wandelend, fietsend, varend, sportend. Ik denk met mijn werkervaring en passie voor het gebied een stevige bijdrage te kunnen geven aan de doelstellingen van de stichting en het behoud en de ontwikkeling van de twee tuinderijen: Amelis’Hof en De Volle Grond.
Met mijn werkzaamheden voor de stichting combineer ik twee van mijn passies: tuinieren én geschiedenis/historie. Eén van de doelstellingen van onze stichting is te waarborgen dat er historische moestuinen kunnen blijven bestaan op het landgoed Amelisweerd. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.
Daarnaast breng ik vanuit mijn werk als gemeenteambtenaar de nodige kennis mee in om in te zetten naar de twee gemeenten Bunnik (grondgebied) en Utrecht (eigenaar landgoederen): ik weet de weg te vinden in de ambtelijke organisaties, voer waar nodig gesprekken met bestuurders/wethouders en ben aanspreekpunt voor het aanvragen van projectsubsidies.
Voordat ik met pensioen ging, ben ik werkzaam geweest bij verschillende instellingen in met name financiële functies. In die hoedanigheid ben ik benaderd voor de functie van penningmeester voor de Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd. Sinds begin 2022 maak ik dan ook deel uit van het bestuur van de stichting. Ik ben woonachtig in Houten en kende Amelisweerd van wandelingen en fietstochten in en rond het landgoed. Ik ben inmiddels onder de indruk geraakt van het enthousiasme en de betrokkenheid van de bij de werkzaamheden in de moestuinen actieve vrijwilligers. Ik wil dan ook graag mijn steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling en het behoud van de beide moestuinen.
Als geboren en getogen Utrechter ben ik verbonden met de stad en de natuur er omheen. Belangrijk om te behouden en dus zinvol voor mij om me er voor in te zetten. Ik heb een inhoudelijke achtergrond in communicatie en onderzoek, wat ik mooi kan gebruiken in het bestuur van de moestuinen.
Ik hou van de natuur en ben al een leven lang verwonderd over het proces van zaaien, verzorgen en zien wat er voor moois en lekkers tevoorschijn komt. De tuinen leveren natuurlijk voedsel maar ook mentale rust voor de velen die daar bij betrokken zijn. Een goed doel, waard om mijn energie in te steken. Vanaf 2020 maak ik deel uit als secretaris van het bestuur.
Tijdens de vele jaren dat ik op vele fronten actief was in de zorg werd mij steeds duidelijker dat ‘dichter bij de natuur’ leven perspectief biedt voor vele uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan. Stichting Historische Moestuinen Amelisweerd brengt dat met de prachtige tuinderijen in de praktijk: minder belasting van de aarde door lokale productie en consumptie, biologisch (-dynamische) productie van gezonde voeding en het werken naar de menselijke maat, waar iedereen – binnen een aantal spelregels – de kans krijgt een bijdrage te leveren. Voeg daarbij de cultuurhistorische waarde die de moestuinen voor Utrecht en de wijde omgeving hebben en het zal duidelijk zijn dat ik daar graag, op diverse gebieden, een bijdrage aan lever.
In mijn huidige werkzaamheden als advocaat, maak ik onderdeel uit van Van Hall Advocaten Arbeidsrecht. Affiniteit met landgoederen en de juridische onderwerpen die hierbij komen kijken, zijn zeker aanwezig. De moestuinen zijn unieke plekken die met veel liefde en zorg worden onderhouden en daarom is het belangrijk dat de moestuinen blijven bestaan en dat zij hun historische karakter blijven behouden. Daarnaast wandel ik samen met mijn kinderen en mijn hond regelmatig in de bossen van de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd en hoe leuk is het om een toegevoegde waarde te kunnen zijn voor deze mooie groene plekken rondom Utrecht waar je zelf graag komt!
Vanaf 2005 heb ik als vrijwilliger op het bedrijf dat destijds nog "De Aardvlo" heette kennis gemaakt met allerlei aspekten van de duurzame landbouw op de moestuinen. Dat variëerde van het werk op de tuin met mijn handen in de aarde tot het rondbrengen van groentepakketten en het verkopen van groente en fruit op de markt. Sinds 2010 kon ik mijn betrokkenheid bij deze mooie plekken in Amelisweerd voortzetten als bestuurslid van de StHMLA.
Bestuurswerk is vrijwilligerswerk en wordt niet financieel beloond.
Zie de volgende PDF-bestanden voor recente jaarrekeningen met een overzicht van de donaties:
Zie de volgende PDF-bestanden voor recente jaarverslagen:
Naam: Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd
RSIN (Fiscaal nr.): 8073.19.132
Kamer van Koophandel nr.: 41265376
Bankrekening: NL 70 TRIO 0338 8306 42 ten name van STG Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd
Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd, p/a Koningslaan 5a, 3981 HD Bunnik.
secretaris @moestuinenamelisweerd.nl